En, lekker geprikt?

We treffen Herma Goris (47, heeft eigen bedrijf in relatiegeschenken) in haar woonplaats Lunteren. Ze geeft bloed in Ede.

En, lekker geprikt?

Wat een vraag! Prikken en lekker; dat zijn nou niet direct woorden die ik aan elkaar koppel.

Oeps, nare ervaring opgedaan?

In  mijn studententijd ging ik – dom, dom, dom – een keer bloed geven in mijn tentamentijd. De stress zat in mijn hele lichaam dus ging ik prompt tegen de vlakte. Dat leidde er toe dat ik dacht: even niet meer!

En van uitstel komt. . .

Inderdaad afstel. Ik heb heel lang niet gegeven. Totdat ik vorig jaar in de krant las dat er donors nodig waren.

En inmiddels ben je dol op prikken?

Nou nee. Vier jaar terug had ik een ontsteking aan mijn ruggenwervel en toen werd ik drie keer per dag geprikt in het ziekenhuis. Ik voelde me net een vergiet. Op een dag kwam er ook nog een beginner, een student waarschijnlijk, aan mijn bed, die drie keer mis prikte voor een infuus. Op de bloedbank roep ik nu altijd: ‘Luister, je krijgt één kans, gaat het verkeerd dan is je kans voorbij!’

Knikkende knieën natuurlijk voor de dames die jou moeten prikken.

Ach, die professionals kunnen het gewoon. Die weten waar ze het over hebben. Ze zijn ongelooflijk aardig en houden je goed in de gaten. Ik vind het altijd prettig om er te zijn. Ondanks de prikken. Mijn dochter van 24 is inmiddels ook donor. Kwestie van opvoeden.

Wat geef je in die opvoeding mee?

Dat je wat voor een ander kunt betekenen. Concreet, zonder zweverig te hoeven worden. Ik ben op mijn werk elke dag bezig met omzet en rendement. Dit is een andere manier om iets voor iemand te kunnen betekenen. Daarbij vind ik het voor mezelf prettig dat je bloeddruk en Hb enzo, gecontroleerd wordt.

Je doet in relatiegeschenken, hoe vind je de attenties van Sanquin?

Ahum. Tja, als ik kijk naar die kast met erkenningen. . . Het is ook niet makkelijk natuurlijk om voor elk wat wils iets te organiseren. Zelf kreeg ik laatst na vijf keer geven zo’n wit beest in mijn handen. Wat moet ik daarmee? Het is wel goede fraaie kwaliteit, trouwens.

Heb je als kenner nog een leuke suggestie?

Een magic mok zou wel leuk zijn. Die is zwart en als er warme drank in gaat verschijnt het logo of een tekst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie