Uniek is een keuze.

Hoe uniek is Kado-unieK???

Voor Corona kregen we een bestelling en werd deze eerst bij ons afgeleverd, gecontroleerd en bij klant afgeleverd. Tenzij het een door ervaring betrouwbare leverancier was gebleken dan mocht de bestelling rechtstreeks naar klant.

In februari 2020, toen de lockdown zijn intrede nam zijn wij geswitcht in eerste instantie naar hart onder de riem pakketjes, vervolgens vrimibo pakketjes, teams lunchboxen, borrelpakketjes, zomerleuks en vervangende cateringboxen. Daar tussendoor organiseerden we nog bijzondere dag dozen: paaseitjes met leuks, sinterklaas letters: de eerste letter van de voor- en achternaam, kersttollen en oliebollen.

Het belangrijkste was het ontzorgen van de relatie. Samen stelden we de box samen, witte, gekleurde of bedrukte brievenbus doos, standaard bruine, witte of logokleur doos, toepasselijke persoonlijke full color kaart en dan uiteraard de inhoud. Relatie hoefde alleen maar de adreslijst te mailen en kon erop vertrouwen dat wij de handling, verzending en follow-up regelden. Want dat hele proces ging niet vanzelf.

Regelmatig was de adreslijst niet in de goede format, zowel voorletters als voornaam, huisnummer en toevoeging stonden in 1 kolom en klopte de postcode niet. Gelukkig hebben wij goede kennis van Excell dus met enige inspanning en tijd was de lijst goed. Eea kon ingepast en verzonden worden.

We hielden de contactpersoon per dag op de hoogte van het aantal afleveringen en daarna de retouren…… Adressen die niet klopten, werknemers die waren verhuist of als de ontvanger niet thuis was bij een NIET brievenbus pakket en hij of zij het pakket niet af haalden kwam het pakkt weer bij ons terug.

En ook daar komt het unieke van Kado-unieK weer om de hoek, we achterhaalden het goede of nieuwe adres, pakten de inhoud in een nieuwe doos en verzonden hem opnieuw, waarbij het hele verzendpoces weer begon.

Waarom nieuwe doos zul je denken: je moet niet weten hoeveel stickers er nodig zijn voor een retour zending en met name wat een doos tijdens een retourervaring mee maakt…….

Dus door het inspelen op de situatie, bedenken van leuke en lekkere attenties, ontzorgen en aftersales hebben wij totaal geen overheidssteun nodig gehad, sterker nog. Desalniettemin zijn we blij dat er weer meer mogelijk is: kinderen en studenten kunnen weer naar school en universiteit. Werknemers kunnen elkaar weer naast de zakelijke talks bij het koffieapparaat bijkletsen.